https://bratac.net
https://bg-bg.facebook.com/anet4eood
IBU Биатлон 13.03.2020 2020-03-13 2020-03-14 https://www.offside24.net/attachments/b37de07d1122a10fccce7d5116350ad61b47038b/store/fit/600/400/f5eebebc0a40be3e1196948b5fbaf93bf09cee8d93a5a031cb3352101059/article_image

offside24.net

Мартен Фуркад каза довиждане на феновете, повече няма да се състезава...

Преди броени минути Мартен Фуркад обяви в социалните мрежи, че приключва своята кариера на 31 годишна възраст.

Французинът започна своя дебют за световната купа на 13 март 2008година - на състезанието в Осло където завърши на 61-ва позиция. Само година по-късно на Световното първество записа успехи в топ 10 на различни дисциплини. През следващия сезон - 09/10 грабна своят първи златен медал - на преследването Контиолахти, а на края финишира 5-ти за световната купа. От тогава до сега той е носител на 5 златни медала от олимпийски игри, а титлите му на различни дисциплини са общо 25. Победител е в световната купа 7 пъти, а през този сезон, вече последен за него, той отново финишира пръв - с 880точки, на 10 пункта пред втория Йоханес Тингес Бьо.  С тези успехи, той може да се похвали като най-успешния френски биатлонист. 

Ето го и неговото съобщение в "Фейсбук" /преведено на бълг. език от социалната мрежа без наша редакция/ 

_____

" Има животопроменящи решения.

Често се чудех дали това е така, когато за първи път се качих на ски преди 30 години, в родните ми Пиренеи. Мисля, че току-що следвах тази пътека в снега, проектирана от брат ми Саймън, като много малки братя... Бях насърчен от тези усещания за плъзгане и щастието да се развивам в тази изключителна среда. Хареса ми. Страстно...

Малко по малко, благодарение на решителните срещи и за да задоволя вкуса си на конкуренцията, започнах да правя свой собствен трак. Този, който ме оформя като спортист, но най-вече като мъж. Тази, която ми позволи да се меря, да се меря, да знам коя съм била. За да ме изгради.

От Ванкувър до Осло, срещу щафетата на Оле Ханес, Емил Свендсен, Антон Шипулин, Саймън Шемп, Йохан Хепи и всички останали мои опоненти - твърде много, за да ги цитирам всичките - реализирах мечтите си и изпитах най-красивите емоции. Борих се и спечелих. И аз страдах. Паднах и станах. Най-вече пораснах. Имам невероятния шанс да гледам как спортът ми расте. От изключителни телевизионни аудитории до популярните успехи на световните купи в Гранд Борнанд, живях във Франция и другаде прекрасно изкачване. Онзи от спорта, който обичам, на когото посветих красива част от живота си, и който в замяна ми даде всичко.

Можех да спра в деня след Олимпийските игри през 2018 г. имаха три нови златни медала, но все пак трябваше да следвам тази оригинална песен. Миналата година ме хвана добре, но тази турбуленция ми позволи да порасна отново. Трябваше да изживея тази концепция за устойчивост, докато не спечелих две красиви допълнителни титли на Световното първенство миналия месец. Първо сам и най-вече с френския отбор. С Емилиен, Куентин и Саймън, с Фабиен и Антонин. С целия екип. Благодарим на всички, които имат преди нас и за всички, които ще ни последват.

Скачането да стигна до това, в тези моменти на споделено щастие, беше най-голямото предизвикателство в кариерата ми. Вярвам, че тази последна мисия е изпълнена, какъвто и да е резултатът от този сезон.

Моята воля да дам най-доброто от себе си и да изкачвам планини винаги присъства, но останалата част от строителството ми като баща сега трябва да премине през други начини, други медии на изразяване.

Страстта ми към спорта ми е непокътната. Любовта ми към спорта като цяло, и ценностите на себепреминаването и уважението към другите, които предава, е по-голяма от всякога. Именно в тази вселена искам да продължа да се изразявам, да инвестирам, да споделям.

По време на сбогом съм толкова трогнат, но спокоен. Помня тези места, тези лица, емоциите, които белязаха кариерата ми. Тези съмнения и трудности, които преодолях, тези мечти се сбъдват. Оставям част от живота си зад гърба си, водена от инерцията на всичко, което остава да бъде изградено.

Искам да дам повече и на тези, които са ми помогнали толкова много, защото, за двадесет години отдадени на биатлона, научих, че връзките ни са ключова част от това, което сме. Бих искал да благодаря на семейството си и най-вече на жена ми и дъщерите ми за техните жертви и безусловна любов. Благодаря на родителите ми, че приеха изборите ми, на братята ми, че ме притискат, всеки по свой начин, да стана по-добър. Благодаря на моите опоненти и съотборници. Благодаря на моя екип (треньори, техници по физиос), че инвестирахте с мен, сякаш сте на мое място на тази стартова линия. Благодаря на партньорите си, че направиха това да се случи. До медиите, че ни придружават.

Накрая благодаря на всички вас, във Франция, Русия, Германия, Норвегия, Чехия, Италия и където и да сте; благодаря ви, че насърчавате, подкрепяте, обичате. Вие превърнахте тази индивидуална кариера в колективно приключение.

Време е да се сбогуваме. Благодаря за пътуването.

Мартин. "

IBU Биатлон ...


Моторни спортове ...


Тенис на Маса ...


https://bg-bg.facebook.com/anet4eood